Çfarë është një rekord penal?

Çfarë është një rekord penal?

A i keni shkelur rregullat e kurorës dhe jeni gjobitur? Pastaj, deri vonë, keni rrezikuar të keni një rekord penal. Gjobat e kurorës vazhdojnë të ekzistojnë, por nuk ka më asnjë shënim në regjistrin penal. Pse kanë qenë të dhënat penale një gjëmbë e tillë në Dhomën e Përfaqësuesve dhe a kanë zgjedhur ta heqin këtë masë?

Çfarë është një rekord penal?

Artikujt e lajmeve

Nëse shkel ligjin, mund të marrësh një rekord penal. Një rekord penal quhet gjithashtu një 'ekstrakt i dokumentacionit gjyqësor'. Shtë një përmbledhje e veprave të regjistruara në Sistemin e Dokumentimit Gjyqësor. Dallimi midis krimeve dhe veprave është i rëndësishëm këtu. Nëse keni kryer një krim, ai do të jetë gjithmonë në të dhënat tuaja penale. Nëse keni kryer një shkelje, kjo është gjithashtu e mundur, por jo gjithmonë duhet të jetë kështu. Veprat penale janë kundërvajtje. Veprat mund të regjistrohen kur ato ndëshkohen me një dënim prej më shumë se 100 EUR, një pushim nga puna ose një gjobë prej më shumë se 100 EUR. Krimet janë vepra më të rënda, të tilla si vjedhja, vrasja dhe përdhunimi. Gjobat e Corona janë gjithashtu vendime ndëshkuese që tejkalojnë 100 EUR. Deri më tani, pra, një shënim ishte bërë në dokumentacionin gjyqësor kur u vendos një gjobë corona. Në korrik, numri i gjobave ishte më shumë se 15 000. Ministri Grapperhaus i Ministrisë së Drejtësisë dhe Sigurisë këmbënguli për këtë, pasi ai vetë mori një gjobë dhe për këtë arsye një rekord penal për mosrespektimin e rregullave të kurorës në dasmën e tij.

Pasojat

Regjistrimet kriminale mund të kenë një ndikim të madh tek shkelësit e ligjit. Kur aplikoni për një punë, ndonjëherë kërkohet një VOG (Certifikatë e Sjelljes së Mirë). Kjo është një deklaratë e cila tregon se sjellja juaj nuk përbën një kundërshtim për kryerjen e një detyre ose pozite të caktuar në shoqëri. Regjistrimi penal mund të thotë që ju nuk merrni VOG. Në atë rast nuk ju lejohet më të ushtroni ndonjë profesion, të tillë si avokat, mësues ose përmbarues. Ndonjëherë një vizë ose leje qëndrimi mund të refuzohet. Një kompani e sigurimeve mund t'ju pyesë gjithashtu nëse keni një rekord penal kur aplikoni për sigurim. Në atë rast ju jeni të detyruar të thoni të vërtetën. Për shkak të rekordit penal ju mund të mos merrni një sigurim.

Aksesi dhe ruajtja e të dhënave kriminale

A nuk e dini nëse keni rekord penal? Ju mund të përdorni të dhënat tuaja penale duke dërguar një letër ose e-mail Shërbimit të Informacionit Gjyqësor (Justid). Justid është pjesë e Ministrisë së Drejtësisë dhe Sigurisë. Nëse nuk jeni dakord me atë që është në regjistrin tuaj penal, ju mund të aplikoni për një ndryshim. Kjo quhet kërkesë për korrigjim. Kjo kërkesë duhet të dorëzohet në Front Office të Justid. Ju do të merrni një vendim me shkrim mbi kërkesën brenda katër javësh. Periudha të caktuara të mbajtjes zbatohen për të dhënat gjyqësore të veprave në regjistrin penal. Ligji përcakton se sa kohë duhet të mbetet ekzistuese ky informacion. Këto periudha janë më të shkurtra për veprat sesa për krimet. Në rastin e një vendimi penal, për shembull në rastin e gjobës korona, të dhënat do të fshihen 5 vjet pas pagimit të plotë të gjobës.

Kontaktoni një avokat

Për shkak se një rekord penal ka pasoja kaq të mëdha, është e arsyeshme të kontaktoni një avokat sa më shpejt të jetë e mundur nëse, për shembull, keni marrë një koronafinë ose keni kryer një vepër penale. Në fakt, mund të ketë një periudhë të caktuar kohore brenda së cilës duhet të bëhet kundërshtimi në prokurorin publik. Ndonjëherë mund të duket më e thjeshtë të paguash një gjobë ose të jesh në përputhje me shërbimin komunitar, për shembull në rastin e një vendimi penal. Sidoqoftë, është më mirë që situata të vlerësohet nga një avokat. Mbi të gjitha, prokurori publik gjithashtu mund të bëjë gabime ose të vërtetojë faj të padrejtë. Përveç kësaj, prokurori publik ose gjyqtari ndonjëherë mund të jenë më të butë sesa zyrtari që vendosi gjobën ose regjistroi veprën. Një avokat mund të kontrollojë nëse gjoba është e justifikuar dhe mund t'ju njoftojë nëse është një vendim i mirë për t'u ankuar. Avokati mund të shkruajë njoftimin e kundërshtimit dhe të ndihmojë gjyqtarin nëse është e nevojshme.

A keni ndonjë pyetje në lidhje me temën e mësipërme apo dëshironi të dini se çfarë mund të bëjmë për ju? Ju lutem mos ngurroni të kontaktoni avokatët në Law & More për më shumë informacion. Edhe nëse nuk jeni i sigurt nëse keni nevojë për avokat. Avokatët tanë dhe avokatët e specializuar në fushën e së drejtës penale do të jenë të lumtur t'ju ndihmojnë.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.