Porti i Roterdamit dhe TNT viktimë e sulmit të hakerëve në botë

Më 27 qershor 2017, kompanitë ndërkombëtare kishin mosfunksionim të TI-së për shkak të një sulmi shpërblesh.

Në Hollandë, APM (kompania më e madhe e transferimit të kontejnerëve në Roterdam), TNT dhe prodhuesi farmaceutik MSD raportuan dështimin e sistemit të tyre të IT për shkak të virusit të quajtur "Petya". Virusi kompjuterik filloi në Ukrainë, ku preku bankat, kompanitë dhe rrjetin e energjisë elektrike të Ukrainës dhe më pas u përhap në të gjithë botën.

Sipas drejtorit të kompanisë së sigurisë në internet ESET Dave Maasland, ransomware i përdorur është i ngjashëm me virusin WannaCry. Sidoqoftë, ndryshe nga paraardhësi i tij, ai nuk i ndryshon të dhënat, por menjëherë fshin plotësisht informacionin.

Incidenti konfirmon edhe një herë nevojën për të bashkëpunuar për sigurinë në internet.

Shpërndaje
Law & More B.V.