e drejta-për-të-heshtur-në-çështjet-penale

E drejta për të heshtur në çështjet penale

Për shkak të disa çështjeve penale të profilit të lartë që kanë lindur në vitin e kaluar, e drejta e të dyshuarit për të heshtur është edhe një herë në qendër të vëmendjes. Sigurisht, me viktimat dhe të afërmit e veprave penale, e drejta e të dyshuarit për të heshtur është nën zjarr, gjë që është e kuptueshme. Vitin e kaluar, për shembull, heshtja e vazhdueshme e të dyshuarit për "vrasje të shumë insulinës" në shtëpitë e të moshuarve çoi në zhgënjimin dhe acarimin midis të afërmve, të cilët natyrisht donin të dinin se çfarë ndodhi. I dyshuari vazhdimisht thirri të drejtën e tij për të heshtur para Gjykatës së Qarkut në Roterdam. Në planin afatgjatë, kjo shqetësoi edhe gjyqtarët, të cilët megjithatë vazhduan të përpiqeshin që të dyshuarit të punonin.

Neni 29 i Kodit të Procedurës Penale

Ekzistojnë arsye të ndryshme pse të dyshuarit, shpesh me këshillën e avokatëve të tyre, thirren të drejtën e tyre për të heshtur. Për shembull, kjo mund të jetë thjesht strategji ose arsye psikologjike, por gjithashtu ndodh që i dyshuari të frikësohet pasojave brenda mjedisit kriminal. Pavarësisht arsyes, e drejta për të heshtur i përket çdo të dyshuari. Shtë një e drejtë klasike e një civili, që nga viti 1926 është fiksuar në nenin 29 të Kodit të Procedurës Penale dhe për këtë arsye duhet të respektohet. Kjo e drejtë bazohet në parimin se i dyshuari nuk ka pse të bashkëpunojë me bindjen e tij dhe nuk mund të detyrohet ta bëjë këtë: 'I dyshuari nuk është i detyruar të përgjigjet. ' Frymëzim për këtë është ndalimi i torturës.

Nëse i dyshuari e shfrytëzon këtë të drejtë, ai në këtë mënyrë mund të parandalojë që deklarata e tij të vlerësohet si e padukshme dhe jo e besueshme, për shembull sepse devijon nga ato që kanë deklaruar të tjerët ose nga ato që përfshihen në dosjen e çështjes. Nëse i dyshuari qëndron i heshtur në fillim dhe deklarata e tij është vendosur më vonë brenda deklaratave të tjera dhe dosjes, ai rrit mundësinë që ai të besohet nga gjykatësi. Përdorimi i të drejtës për të heshtur mund të jetë gjithashtu një strategji e mirë nëse i dyshuari nuk është në gjendje të sigurojë një përgjigje të besueshme për pyetjet nga, për shembull, policia. Mbi të gjitha, një deklaratë mund të bëhet gjithmonë në gjykatë me vonesë.

Sidoqoftë, kjo strategji nuk është pa rreziqe. I dyshuari gjithashtu duhet të jetë i vetëdijshëm për këtë. Nëse i dyshuari arrestohet dhe futet në paraburgim, apeli ndaj të drejtës për të heshtur mund të nënkuptojë se mbetet një bazë hetimi për policinë dhe autoritetet gjyqësore, mbi bazën e të cilave vazhdon paraburgimi për të dyshuarin. Prandaj është e mundur që i dyshuari mund të duhet të qëndrojë në paraburgim më gjatë për shkak të heshtjes së tij sesa nëse ai kishte bërë një deklaratë. Për më tepër, është e mundur që pas pushimit të çështjes ose lirimit të të dyshuarit, të dyshuarit nuk do t’iu jepen dëmshpërblim nëse ai vetë e ka fajin për vazhdimin e paraburgimit. Një kërkesë e tillë për dëmet tashmë është hedhur poshtë në atë bazë disa herë.

Një herë në gjyq, heshtja nuk është pa pasoja as për të dyshuarin. Pas të gjitha, një gjyqtar mund të marrë heshtjen parasysh në aktgjykimin e tij, në qoftë se një i dyshuar nuk ofron asnjë transparencë, si në deklaratën e provave dhe në fjalinë. Sipas Gjykatës së Lartë holandez, heshtja e mund dyshuar edhe të kontribuojë në bindje nëse ka prova të mjaftueshme dhe i dyshuari nuk ka dhënë asnjë shpjegim të mëtejshëm. Mbi të gjitha, heshtja e të dyshuarit mund të kuptohet dhe shpjegohet nga gjykatësi si më poshtë: "I dyshuari gjithmonë ka heshtur për përfshirjen e tij (…) dhe për këtë arsye nuk ka marrë përgjegjësi për atë që ka bërë. " Në kontekstin e fjalisë, i dyshuari mund të fajësohet për heshtjen e tij se ai nuk është penduar ose është penduar për veprimet e tij. Nëse gjyqtarët përdorin të drejtën për të heshtur nga i dyshuari për dënimin, varet nga vlerësimi personal i gjykatësit dhe prandaj mund të ndryshojë për gjyqtar.

Përdorimi i të drejtës për të heshtur mund të ketë avantazhe për të dyshuarin, por kjo sigurisht që nuk është pa rrezik. Shtë e vërtetë që e drejta e të dyshuarit për të heshtur duhet të respektohet. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për një proces gjyqësor, gjykatësit gjithnjë e më shumë e konsiderojnë heshtjen e të dyshuarve në dëm të tyre. Në fund të fundit, e drejta e të dyshuarit për të heshtur është në praktikë rregullisht në kundërshtim me rolin në rritje në procedurat penale dhe rëndësinë e viktimave, të afërmve të mbijetuar ose shoqërisë me përgjigje të qarta të pyetjeve.

Nëse është e mençur për rastin tuaj të përdorni të drejtën për të heshtur gjatë seancës policore apo gjatë seancës dëgjimore varet nga rrethanat e çështjes. Prandaj është e rëndësishme që të kontaktoni një avokat penal para se të vendosni në lidhje me të drejtën e heshtjes. Law & More avokatët specializohen në të drejtën penale dhe janë të lumtur të japin këshilla dhe / ose ndihmë. A jeni viktimë ose i afërmi që mbijeton dhe keni pyetje në lidhje me të drejtën për të heshtur? Edhe atëherë Law & Moreavokatët janë gati për ju.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.