Konflikti tequila

Konflikti tequila

Një padi e njohur e vitit 2019 [1]: Organi rregullator meksikan CRT (Consejo Regulador de Tequila) kishte filluar një proces gjyqësor kundër Heineken i cili përmendi fjalën Tequila në shishet e saj Desperados. Desperados i përket grupit të markave ndërkombëtare të zgjedhura të Heineken dhe sipas birrës, është një “birrë me aromë tequila”. Desperados nuk tregtohet në Meksikë, por shitet në Hollandë, Spanjë, Gjermani, Francë, Poloni dhe vende të tjera. Sipas Heineken, aromatizuesi i tyre përmban tequilën e duhur që ata blejnë nga furnitorët meksikanë që janë anëtarë të CRT. Ata gjithashtu sigurojnë që produkti përputhet plotësisht me të gjitha rregullat dhe kërkesat për etiketimin. Sipas CRT, Heineken nuk shkel rregullat e krijuara për të mbrojtur emrat e produkteve vendore. CRT është i bindur që birra me aromë Desperados e Heineken është duke dëmtuar emrin e mirë të teqesë.

Konflikti tequila

Përmirësuesit e shijes

Sipas drejtorit të KRRT-së Ramon Gonzalez, Heineken pretendon se 75 përqind e aromës është tekila, por hulumtimi nga KRRT-ja dhe një qendër shëndetësore në Madrid tregon se Desperados nuk përmban tequila. Problemi duket të jetë me sasinë e aromave që shtohen në birrë dhe recetën e përdorur për të. KRRT-ja shprehet në këtë procedurë që produkti Desperados nuk është në përputhje me rregulloret meksikane, të cilat kërkohen për të gjitha produktet që përmbajnë Tequila. Tequila është një emër i mbrojtur gjeografik që do të thotë se vetëm Tequila e prodhuar nga kompani të çertifikuara për atë qëllim në Meksikë mund të quhet Tequila. Për shembull, agave të përdorura gjatë distilimit duhet të vijnë nga një zonë e zgjedhur posaçërisht në Meksikë. Gjithashtu, 25 deri në 51 për qind e një pije të përzier duhet të përmbajë tequila në mënyrë që të ketë emrin në etiketë. KRRT-ja beson, ndër të tjera, se konsumatorët po mashtrohen sepse Heineken do të jepte përshtypjen se në birrë do të kishte më shumë tequila sesa ka në të vërtetë.

Shtë e jashtëzakonshme që CRT ka pritur kaq gjatë për të ndërmarrë veprime. Desperados ka dalë në treg që nga viti 1996. Sipas Gonzalez, kjo ishte për shkak të kostove ligjore të përfshira, pasi ky është një çështje ndërkombëtare.

Verifikim

Gjykata vendosi që megjithëse fjala 'tequila' shfaqet dukshëm në pjesën e përparme të paketimit dhe në reklamat Desperados, konsumatorët do të kuptojnë akoma që Tequila përdoret ekskluzivisht si një erëza në Desperados dhe se përqindja e Tequila është e ulët. Pretendimi se ekziston Tequila në produkt është i saktë sipas gjykatës. Në fakt, Tequila që i është shtuar Desperados gjithashtu vjen nga një prodhues i aprovuar nga CRT. As konsumatori nuk është mashtruar, sepse në etiketën në pjesën e pasme të shisheve thuhet se është beer birrë me aromë me tequila ’, sipas Gjykatës së Qarkut. Sidoqoftë, mbetet e paqartë se çfarë përqindje e tequila përmban në Desperados. Nga gjykimi i gjykatës duket se CRT e ka bërë të paqartë që Tequila nuk përdoret në sasi të mjaftueshme për t'i dhënë pijeve një karakteristikë thelbësore. Kjo është një pyetje kritike për të përcaktuar nëse një specifikim lejohet ose nëse konsiderohet mashtruese.

përfundim

Në vendimin e datës 15 maj 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:3564, Gjykata e Qarkut të Amsterdam arriti në përfundimin se pretendimet e KRRT-së nuk ishin të transferueshme në njërën nga bazat e përcaktuara nga KRRT-ja. Pretendimet u refuzuan. Si rezultat i këtij rezultati, CRT u urdhërua të paguante shpenzimet ligjore të Heineken. Edhe pse Heineken fitoi këtë rast, etiketimi në shishet Desperado është rregulluar. "Tequila" me printim të theksuar në pjesën e përparme të etiketës është zëvendësuar me "Tequila me shije".

Në mbyllje

Nëse zbuloni se dikush tjetër është duke përdorur ose ka regjistruar markën tuaj, duhet të merrni masa. Mundësia e suksesit zvogëlohet më gjatë që prisni të veproni. Nëse dëshironi të dini më shumë rreth kësaj teme, ju lutemi na kontaktoni. Ne kemi avokatët e duhur të cilët mund t'ju këshillojnë dhe ju mbështesin. Ju mund të mendoni për ndihmë në rast të shkeljes së markës tregtare, hartimit të një marrëveshje licence, transferimin e një vepre ose bërjen e një emri dhe / ose zgjedhjen e logos për një markë tregtare.

[1] Gjykata e Amsterdam, 15 Maj 2019

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.