E drejta e autorit: kur përmbajtja është publike?

E drejta e pronësisë intelektuale po zhvillohet vazhdimisht dhe është rritur jashtëzakonisht shumë kohët e fundit. Kjo mund të shihet, ndër të tjera, në ligjin e të drejtave të autorit. Në ditët e sotme, pothuajse të gjithë janë në Facebook, Twitter ose Instagram ose kanë faqen e tij të internetit. Prandaj, njerëzit krijojnë shumë më tepër përmbajtje sesa dikur, gjë që shpesh publikohet publikisht. Për më tepër, shkeljet e të drejtave të autorit ndodhin shumë më shpesh sesa ato që ndodhën në të kaluarën, për shembull sepse fotot publikohen pa leje nga pronari ose sepse interneti ua lehtëson përdoruesve mundësinë e përdorimit të përmbajtjes së paligjshme.

Publikimi i përmbajtjes në lidhje me të drejtat e autorit ka luajtur një rol të rëndësishëm në tre gjykime të fundit nga Gjykata e Drejtësisë e Bashkimit Evropian. Në këto raste, u diskutua për konceptin e 'bërjes së përmbajtjes publikisht'. Në mënyrë më të qartë, u diskutua nëse veprimet e mëposhtme hyjnë në fushën e 'bërjes në dispozicion të publikut':

  • Publikimi i një lidhje për fotografitë e publikuara në mënyrë të paligjshme, që kanë dalë në dritë
  • Shitja e lojtarëve të mediave që ofrojnë qasje në përmbajtje dixhitale pa lejen e mbajtësve të të drejtave në lidhje me këtë përmbajtje
  • Lehtësimi i një sistemi që lejon përdoruesit të gjurmojnë dhe të shkarkojnë vepra të mbrojtura (Gjiri Pirat)

Brenda ligjit për të drejtat e autorit

'Vënia në dispozicion të publikut', sipas Gjykatës, nuk duhet të afrohet teknikisht, por funksionalisht. Sipas gjykatësit evropian, referencat për veprat e mbrojtura nga të drejtat e autorit, të cilat ruhen diku tjetër, barazohen me, për shembull, pajisjen me një DVD të kopjuar në mënyrë të paligjshme.[1] Në raste të tilla, mund të ketë një shkelje të së drejtës së autorit. Brenda ligjit të së drejtës së autorit, ne shohim një zhvillim që përqendrohet më praktikisht në mënyrën se si konsumatorët fitojnë qasje në përmbajtje.

Lexoni më shumë: http://assets.budh.nl/advocatenblad/pdf/ab_10_2017.pdf

[1] Sanoma / GeenStijl: ECLI: BE: C: 2016: 644; BREIN / Filmbërësi: ECLI: EU: C: 2017: 300; BREIN / Ziggo & XS4ALL: ECLI: EU: C: 2017: 456.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.