Sjellje transgresive në vendin e punës

Sjellje transgresive në vendin e punës

#MeToo, drama që rrethon The Voice of Holland, kultura e frikës në De Wereld Draait Door, e kështu me radhë. Lajmet dhe mediat sociale janë të mbushura me histori për sjellje transgresive në vendin e punës. Por cili është roli i punëdhënësit kur bëhet fjalë për sjellje transgresive? Ju mund të lexoni në lidhje me të në këtë blog.

Çfarë është sjellja transgresive?

Sjellja transgresive i referohet sjelljes së një personi ku kufijtë e një personi tjetër nuk respektohen. Kjo mund të përfshijë ngacmim seksual, ngacmim, agresion ose diskriminim. Sjellja ndërkufitare mund të ndodhë si në linjë ashtu edhe jashtë linje. Një sjellje e veçantë transgresive mund të duket fillimisht e pafajshme dhe jo e destinuar të jetë e bezdisshme, por shpesh dëmton personin tjetër në një nivel fizik, emocional ose mendor. Ky dëm mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore për personin e përfshirë, por përfundimisht të dëmtojë punëdhënësin në formën e pakënaqësisë në punë dhe mungesës së shtuar. Prandaj, në vendin e punës duhet të jetë e qartë se çfarë sjellje është e përshtatshme ose e papërshtatshme dhe cilat janë pasojat nëse kalohen këto kufij.

Detyrimet e punëdhënësit

Sipas ligjit të kushteve të punës, punëdhënësit duhet të sigurojnë një mjedis të sigurt pune. Punëdhënësi duhet të marrë masa për të parandaluar dhe luftuar sjelljet transgresive. Punëdhënësit zakonisht merren me këtë duke ndjekur një protokoll sjelljeje dhe duke caktuar një këshilltar konfidencial. Përveç kësaj, ju duhet të jepni një shembull të mirë vetë.

Protokolli i sjelljes

Një organizatë duhet të ketë qartësi në lidhje me kufijtë që zbatohen brenda kulturës së korporatës dhe se si trajtohen rastet ku kalohen këto kufij. Kjo jo vetëm që siguron që punonjësit të kenë më pak gjasa të kalojnë këto kufij, por punonjësit që hasin sjellje transgresive e dinë se punëdhënësi i tyre do t'i mbrojë ata dhe do t'i bëjë të ndihen më të sigurt. Prandaj, protokolle të tilla duhet të bëjnë të qartë se çfarë sjellje pritet nga punonjësit dhe çfarë sjellje bie nën sjelljen transgresive. Ai gjithashtu duhet të përfshijë një shpjegim se si një punonjës mund të raportojë sjellje transgresive, çfarë hapash ndërmerr punëdhënësi pas një raporti të tillë dhe cilat janë pasojat e sjelljes transgresive në vendin e punës. Sigurisht, është thelbësore që punonjësit të dinë ekzistencën e këtij protokolli dhe që punëdhënësi të veprojë në përputhje me rrethanat.

Administrues i besuar

Duke caktuar një person të besuar, punonjësit kanë një pikë kontakti për të bërë pyetje dhe për të bërë raporte. Prandaj, një fiduciar synon të ofrojë udhëzime dhe mbështetje për punonjësit. I besuari mund të jetë ose një person brenda ose i pavarur nga jashtë organizatës. Një person i besuar nga jashtë organizatës ka avantazhin se nuk përfshihet kurrë në problem, gjë që mund ta bëjë më të lehtë për t'u afruar. Ashtu si me protokollin e sjelljes, punonjësit duhet të jenë të njohur me të besuarin dhe mënyrën se si t'i kontaktojnë ata.

Kultura e korporatave

Në fund të fundit është se punëdhënësi duhet të sigurojë një kulturë të hapur brenda organizatës, ku çështje të tilla mund të diskutohen dhe punonjësit mendojnë se mund të thërrasin njëri-tjetrin për të dhënë llogari për sjellje të padëshirueshme. Prandaj, punëdhënësi duhet ta marrë seriozisht këtë temë dhe të tregojë këtë qëndrim ndaj punonjësve të tij. Kjo përfshin marrjen e hapave nëse bëhet një raport i sjelljes ndërkufitare. Këto hapa duhet të varen shumë nga situata. Megjithatë, është e rëndësishme t'i tregohet viktimës dhe punonjësve të tjerë se sjellja ndërkufitare në vendin e punës nuk do të tolerohet.

Si punëdhënës, a keni pyetje në lidhje me futjen e një politike për sjelljen transgresive në vendin e punës? Apo jeni ju, si punonjës, viktimë e sjelljes transgresive në punë dhe punëdhënësi juaj nuk po ndërmerr hapa të mjaftueshëm? Atëherë na kontaktoni! Jonë avokatët e punësimit do të jetë i lumtur t'ju ndihmojë!

 

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.