Divorci me fëmijët: komunikimi është imazhi kryesor

Divorci me fëmijë: komunikimi është thelbësor

Pasi të jetë marrë vendimi për divorc, ka shumë për të rregulluar dhe diskutuar kështu. Partnerët e divorcit zakonisht e gjejnë veten në një makinë udhëtimi emocionale, duke e bërë të vështirë arritjen e marrëveshjeve të arsyeshme. Evenshtë edhe më e vështirë kur ka fëmijë të përfshirë. Për shkak të fëmijëve, ju jeni pak a shumë të lidhur me njëri-tjetrin për gjithë jetën. Ju rregullisht do të duhet të bëni marrëveshje së bashku. Kjo e bën një divorc me fëmijët në të gjitha rastet më taksuese emocionale dhe ka një ndikim të madh tek fëmijët. Në mënyrë që të ndahen sa më mirë të jetë e mundur, është e rëndësishme të bëhen këto zgjedhje së bashku dhe komunikimi i mirë midis palëve është një faktor vendimtar. Përmes një komunikimi të mirë, ju mund të parandaloni dëmtimet emocionale ndaj njëri-tjetrit, por edhe ndaj fëmijëve tuaj.

Komunikimi me ish-partnerin tuaj

Ne i prishim marrëdhëniet që i kishim filluar plot pritje dhe me qëllimet më të mira. Në një marrëdhënie, ju shpesh keni një model fiks me të cilin reagoni ndaj njëri-tjetrit si partnerë. Një divorc është momenti për të thyer atë model. Dhe të shohësh mirë veten tënde, sepse dëshiron t'i bësh gjërat ndryshe nga tani e tutje, për veten por edhe për fëmijët e tu. Akoma, ndonjëherë ka zhgënjime dhe keqkuptime. Baza e çdo marrëdhënieje është komunikimi. Nëse shikojmë se ku gjërat shkojnë keq në komunikimin tonë, del se dështimet zakonisht nuk burojnë nga përmbajtja e bisedës, por nga mënyra se si thuhen gjërat. Personi tjetër thjesht nuk duket se ju 'kupton' dhe para se ta dini e gjeni përsëri veten në të njëjtat kurthe të vjetra. Pranimi dhe përpunimi i një divorci është një detyrë e vështirë në vetvete për një fëmijë. Për shkak të komunikimit të dobët midis ish-partnerëve, fëmijët mund të zhvillojnë edhe më shumë probleme psikologjike.

Efektet e divorcit tek fëmijët

Divorci është një ngjarje e dhimbshme që shoqërohet shpesh me konflikte. Kjo mund të ndikojë partnerin fizikisht dhe psikologjikisht, por edhe fëmijët. Pasojat më të zakonshme të divorcit për fëmijët janë vetëvlerësimi i ulët, problemet e sjelljes, ankthi dhe ndjenjat depresive. Kur një divorc është shumë konfliktual dhe kompleks, pasojat për fëmijët janë gjithashtu më serioze. Zhvillimi i një lidhje të sigurt me prindërit është një detyrë thelbësore e zhvillimit për fëmijët e vegjël. Lidhja e sigurt kërkon kushte të favorshme, të tilla si një prind i disponueshëm që ofron paqe, siguri, stabilitet dhe besim. Këto kushte janë nën presion gjatë dhe pas një divorci. Gjatë një ndarjeje, është e rëndësishme që fëmijët e vegjël të jenë në gjendje të vazhdojnë lidhjen me prindërit e tyre. Një kontakt i sigurt me të dy prindërit është thelbësor këtu. Një atashim i pasigurt mund të çojë në zvogëlimin e vetëbesimit, uljen e rezistencës dhe problemet e sjelljes. Fëmijët gjithashtu shpesh përjetojnë ndarjen si një situatë stresuese të cilën nuk mund ta kontrollojnë ose të ndikojnë. Në situata stresuese të pakontrollueshme, fëmijët do të tentojnë që (të përpiqen ta) injorojnë ose mohojnë problemin dhe madje të marrin formën e stresit post-traumatik. Stresi gjithashtu mund të çojë në konflikte të besnikërisë. Besnikëria është lidhja e natyrshme midis prindërve dhe fëmijës që lind në lindje me anë të së cilës një fëmijë është pothuajse gjithmonë besnik ndaj të dy prindërve të tij. Në konfliktet e besnikërisë, njëri ose të dy prindërit mund të mbështeten shumë tek fëmija i tyre. Në një divorc kompleks, prindërit ndonjëherë mund ta detyrojnë fëmijën e tyre me vetëdije ose pa vetëdije të zgjedhë. Kjo krijon një konflikt të brendshëm tek fëmija, i cili natyrshëm dëshiron të jetë besnik ndaj të dy prindërve. Qëllimi për të zgjedhur është një detyrë e pashpresë për një fëmijë dhe shpesh çon në atë që përpiqet të zgjedhë midis të dy prindërve. Mund të ndodhë që një fëmijë të vijë në shtëpi tek nëna nga një fundjavë me babanë dhe t'i thotë babait se ishte shumë mirë, por nënës që ishte jashtëzakonisht e mërzitshme. Studimet tregojnë se është e rëndësishme që një fëmijë të marrë aprovimin nga njëri prind për të kaluar një kohë të mirë me tjetrin. Në disa divorc, madje mund të ndodhë që fëmija të mendojë se është ose të bëhet përgjegjës për mirëqenien e prindërve. Fëmija thirret (dhe / ose ndihet) të marrë një kujdes të papërshtatshëm. Efektet e mësipërme janë të zakonshme në një divorc prindëror ku ka shumë keq komunikim dhe tension midis prindërve.

Parandalimi i një divorci

 Si prind ju doni më të mirën për fëmijën tuaj, kështu që vetëm kjo është një arsye për të shmangur problemet e komunikimit. Më poshtë, ne ofrojmë një numër këshillash për të siguruar që ju të vazhdoni të komunikoni mirë me ish-partnerin tuaj gjatë periudhës së vështirë të divorcit:

  • Shtë e rëndësishme të vazhdoni të shihni njëri-tjetrin dhe të bëni biseda ballë për ballë. Mundohuni të shmangni marrjen e vendimeve të vështira përmes WhatsApp ose një thirrje telefonike.
  • Dëgjoni personin tjetër (por shikoni veten!) Dëgjoni me kujdes personin tjetër dhe përgjigjuni vetëm asaj që thotë ai ose ajo. Mos sillni gjëra që nuk janë të rëndësishme për këtë bisedë.
  • Gjithmonë përpiquni të qëndroni të qetë dhe të respektueshëm ndaj njëri-tjetrit. Nëse vëreni emocione të larta gjatë një bisede, ndalojeni në mënyrë që të mund ta vazhdoni më vonë më vonë.
  • Nëse vendosni menjëherë të gjitha kërkesat tuaja në tryezë gjatë një bisede, kjo mund të dekurajojë partnerin tuaj. Prandaj, përpiquni të merrni me qetësi vendime për gjërat një nga një.
  • Kurdoherë që diskutoni për një temë, gjithmonë përpiquni që ish-partneri juaj të reagojë dhe të flasë. Kjo do t'ju japë një ide të qartë se çfarë mendon ish-partneri juaj për këtë temë.
  • Në biseda, përpiquni të bëni gjërat në vend që të mashtroni gjërat e ish-partnerit tuaj. Do të shihni që me një qëndrim pozitiv do të keni biseda më të mira.
  • Për të ndihmuar bisedën, është e dobishme të shmangni fjalët e mbyllura si "gjithmonë" dhe "kurrë". Në këtë mënyrë, ju mbani një bisedë të hapur dhe mund të vazhdoni të keni biseda të mira.
  • Sigurohuni që të shkoni në intervistë të përgatitur mirë. Kjo përfshin të menduarit për gjërat që mund të jenë të komplikuara ose emocionuese për ju.
  • Pajtohuni që acarimet duhet të shprehen drejtpërdrejt dhe të mos mbahen në shishe.
  • Flisni për bisedat që keni me njerëzit përreth jush. Në këtë mënyrë ju keni një rrugëdalje për emocionet tuaja dhe ato mund t'ju ndihmojnë t'i vini gjërat në perspektivë ose t'ju japin këshilla të mëtejshme për bisedat në të ardhmen.

mbështetje

Ekzistojnë forma të ndryshme të ndihmës në dispozicion kur divorci është i vështirë, përveç mbështetjes së avokatit dhe / ose ndërmjetësit tuaj. Për shembull, ju mund të kërkoni mbështetje nga njerëz të afërt me ju, punonjës socialë ose bashkëvuajtës. Kur bëhet fjalë për mbështetjen e fëmijëve, ekzistojnë organizata vullnetare dhe shërbime rinore që mund të ofrojnë udhëzime. Të flasësh për zgjedhje të vështira jep qetësi, qartësi dhe kontribuon në një qëndrim pozitiv.

Kyçi dhe çelësi

Se interesat e fëmijëve duhet të vijnë së pari duket e vetëkuptueshme, dhe për këtë arsye nuk vlen të përmendet. Por mund të jetë edhe një çelës i rëndësishëm nëse nuk mund të punoni diçka së bashku: mendoni se çfarë do të dëshironin fëmijët? Kjo zgjidh shumë diskutime. Njohja e modelit në të cilin jeni bllokuar së bashku është hapi i parë në ndalimin e tij. Si të ndaloni një model të tillë nuk është një detyrë e lehtë: ky është një sport i klasit të lartë dhe kërkon që ju, si prind, të shikoni se çfarë u nevojitet fëmijëve dhe nga vijnë emocionet tuaja kur komunikoni me ish-partnerin tuaj. Mënyra më e shpejtë për të ardhmen është të njohësh atë që po të prek dhe të guxosh t'i bësh vetes pyetjen që të bën të mbyllesh dhe të mos jesh më në gjendje të diskutosh në mënyrë racionale çështjet me prindin tjetër. Dhe zakonisht këtu qëndron çelësi.

A po planifikoni një divorc dhe a doni të rregulloni gjithçka sa më mirë për fëmijët tuaj? Apo ende keni probleme pas divorcit? Mos hezitoni të kontaktoni avokatët e divorcit of Law & More. Ne do të jemi të lumtur t'ju këshillojmë dhe t'ju ndihmojmë.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.