Cryptocurrency - kini kujdes për rreziqet e përputhshmërisë - Imazhi

Cryptocurrency: jini të vetëdijshëm për rreziqet e pajtueshmërisë

Prezantimi

Në shoqërinë tonë që zhvillohet me shpejtësi, cryptocurrency bëhet gjithnjë e më popullore. Aktualisht, ekzistojnë shumë lloje të cryptocurrency, të tilla si Bitcoin, Ethereum dhe Litecoin. Cryptocurrency janë ekskluzivisht dixhitale, dhe monedhat dhe teknologjia mbahen të sigurta duke përdorur teknologjinë e blockchain. Kjo teknologji mban një rekord të sigurt për çdo transaksion të gjitha në një vend. Askush nuk kontrollon blockchain pasi që këto zinxhirë janë të decentralizuar në çdo kompjuter që ka një portofol të kriptocurrency. Teknologjia Blockchain gjithashtu siguron anonimatin për përdoruesit e cryptocurrency. Mungesa e kontrollit dhe anonimiteti i përdoruesve mund të paraqesin rreziqe të caktuara për sipërmarrësit që duan të përdorin cryptocurrency në kompaninë e tyre. Ky artikull është një vazhdim i artikullit tonë të mëparshëm, 'Cryptocurrency: aspektet juridike të një teknologjie revolucionare'. Ndërsa ky artikull i mëparshëm iu afrua kryesisht aspekteve të përgjithshme juridike të cryptocurrency, ky artikull përqendrohet në rreziqet që pronarët e biznesit mund të përballen kur merren me cryptocurrency dhe rëndësinë e pajtueshmërisë.

Rrezik dyshimi për pastrim parash

Ndërsa cryptocurrency fiton popullaritet, ai është akoma i parregulluar në Hollandë dhe pjesën tjetër të Evropës. Ligjvënësit po punojnë për zbatimin e rregulloreve të hollësishme, por ky do të jetë një proces i gjatë. Sidoqoftë, gjykatat nacionale Hollandeze kanë miratuar disa aktgjykime në çështjet në lidhje me kriptocurrency. Megjithëse disa vendime kishin të bënin me statusin juridik të cryptocurrency, shumica e rasteve ishin brenda spektrit kriminal. Pastrimi i parave luajti një pjesë të madhe në këto gjykime.

Pastrimi i parave është një aspekt që duhet të merret në konsideratë për të siguruar që organizata juaj të mos përfshihet në fushën e Kodit Penal Hollandez. Pastrimi i parave është një veprim i dënueshëm sipas ligjit penal Hollandez. Kjo është e vendosur në nenet 420bis, 420ter dhe 420 të Kodit Penal Hollandez. Pastrimi i parave vërtetohet kur një person fsheh natyrën, origjinën, tjetërsimin ose zhvendosjen e një të mire të caktuar, ose fsheh se kush është përfituesi ose mbajtësi i së mirës, ​​ndërsa është i vetëdijshëm se e mira rrjedh nga aktivitetet kriminale. Edhe kur një person nuk ishte në dijeni të qartë të faktit se e mira që rridhte nga aktivitetet kriminale, por mund të kishte supozuar në mënyrë të arsyeshme se ky ishte rasti, ai mund të shpallet fajtor për pastrim parash. Këto vepra dënohen me burgim deri në katër vjet (për dijeninë e origjinës kriminale), me burgim deri në një vit (për supozimin e arsyeshëm) ose me gjobë deri në 67.000 euro. Kjo është përcaktuar në nenin 23 të Kodit Penal Hollandez. Një person që bën një zakon të pastrimit të parave madje mund të burgoset deri në gjashtë vjet.

Më poshtë janë disa shembuj në të cilat gjykatat Hollandeze kaluan në përdorimin e cryptocurrency:

  • Kishte një rast në të cilin një person u akuzua për pastrim parash. Ai merrte para që ishin marrë duke kthyer bitcoin në para fiat. Këto bitcoin janë marrë përmes rrjetit të errët, në të cilin fshihen adresat IP të përdoruesve. Hetimet treguan se ueb i errët përdoret pothuajse ekskluzivisht për tregtimin e mallrave të paligjshme, që duhet të paguhen me bitcoin. Prandaj, gjykata supozoi se bitcoin e marrë përmes rrjetit të errët janë me origjinë kriminale. Gjykata deklaroi se i dyshuari merrte para që ishin marrë duke shndërruar bitcoin me origjinë kriminale në para fiat. I dyshuari ishte i vetëdijshëm se bitcoin shpesh është me origjinë kriminale. Akoma, ai nuk e hetoi origjinën e parave të fituara që fitoi. Prandaj, ai me vetëdije ka pranuar mundësinë e konsiderueshme që paratë që mori janë marrë me veprimtari të paligjshme. Ai u dënua për pastrim parash. [1]
  • Në këtë rast, Shërbimi i Informacionit Fiskal dhe Hetimit (në Hollandisht: FIOD) filloi një hetim mbi tregtarët bitcoin. I dyshuari, në këtë rast, siguronte bitcoin tek tregtarët dhe i shndërroi ato në para fiat. I dyshuari përdori një portofol në internet, mbi të cilin ishin depozituar sasi të shumta të bitcoin, të cilat rrodhën nga rrjeta e errët. Siç u përmend në rastin e mësipërm, këto bitcoin supozohet se kanë origjinë të paligjshme. I dyshuari nuk pranoi të jepte sqarime në lidhje me origjinën e bitcoin. Gjykata deklaroi se i dyshuari ishte shumë i vetëdijshëm për origjinën e paligjshme të bitcoin pasi ai shkoi te tregtarët që garantojnë anonimitetin e klientëve të tyre dhe kërkojnë një komision të lartë për këtë shërbim. Prandaj, gjykata deklaroi se qëllimi i të dyshuarit mund të supozohet. Ai u dënua për pastrim parash. [2]
  • Rasti tjetër ka të bëjë me një bankë holandeze, ING. ING hyri në një kontratë bankare me një tregtar bitcoin. Si bankë, ING ka detyrime të caktuara të monitorimit dhe hetimit. Ata zbuluan se klienti i tyre përdorte para të gatshme për të blerë bitcoin për palë të treta. ING i dha fund marrëdhënies së tyre pasi origjina e pagesave në para nuk mund të kontrollohet dhe paratë mund të merren përmes aktiviteteve të paligjshme. ING ndjehej sikur ata nuk ishin më në gjendje të përmbushnin detyrimet e tyre nga KYC pasi që ata nuk mund të garantonin që llogaritë e tyre nuk ishin përdorur për pastrim parash dhe për të shmangur rreziqet në lidhje me integritetin. Gjykata deklaroi se klienti i ING ishte i pamjaftueshëm për të provuar paratë e parave të gatshme me origjinë të ligjshme. Prandaj, ING u lejua të ndërpresë marrëdhëniet bankare. [3]

Këto gjykime tregojnë se puna me cryptocurrency mund të përbëjë rrezik kur bëhet fjalë për pajtueshmëri. Kur origjina e cryptocurrency është e panjohur, dhe monedha mund të rrjedhë nga rrjeta e errët, dyshimi për pastrim parash lehtë mund të lindë.

Pajtim

Meqenëse kriptovaluta nuk është rregulluar ende dhe sigurohet anonimati në transaksione, ajo është një mjet tërheqës pagese që do të përdoret për aktivitete kriminale. Prandaj, kriptovaluta ka një lloj konotacioni negativ në Hollandë. Kjo tregohet gjithashtu në faktin se Autoriteti Hollandez i Shërbimeve Financiare dhe Tregjeve këshillon kundër tregtisë me monedha të kriptuara. Ata deklarojnë se përdorimi i kriptovalutave paraqet rreziqe në lidhje me krimet ekonomike, pasi pastrimi i parave, mashtrimi, mashtrimi dhe manipulimi mund të lindin lehtësisht. [4] Kjo do të thotë që ju duhet të jeni shumë të saktë në pajtueshmëri kur keni të bëni me kriptovalutë. Ju duhet të jeni në gjendje të tregoni se kriptomonedha që merrni nuk është marrë përmes aktiviteteve të paligjshme. Ju duhet të jeni në gjendje të provoni se keni hetuar vërtet origjinën e kriptovalutës që keni marrë. Kjo mund të provojë të jetë e vështirë për njerëzit që përdorin kriptovaluta shpesh nuk janë të identifikueshme. Shumë shpesh, kur gjykata Hollandeze ka një vendim në lidhje me kriptovalutën, ajo është brenda spektrit kriminal. Për momentin, autoritetet nuk e monitorojnë në mënyrë aktive tregtinë e monedhave të kriptuara. Sidoqoftë, kriptomonedha ka vëmendjen e tyre. Prandaj, kur një kompani ka një marrëdhënie me kriptovalutën, autoritetet do të jenë më vigjilentë. Autoritetet ndoshta do të duan të dinë se si merret kriptovaluta dhe cila është origjina e monedhës. Nëse nuk mund t'u përgjigjeni siç duhet këtyre pyetjeve, mund të lindë dyshimi për pastrim parash ose vepra të tjera penale dhe mund të fillojë një hetim në lidhje me organizatën tuaj.

Rregullimi i kriptocurrency

Siç u tha më lart, kriptovaluta nuk është rregulluar ende. Sidoqoftë, tregtia dhe përdorimi i kriptovalutave ndoshta do të rregullohen në mënyrë rigoroze, për shkak të rreziqeve kriminale dhe financiare që sjell kriptovaluta. Rregullimi i kriptomonedhës është një temë bisede në të gjithë botën. Fondi Monetar Ndërkombëtar (një organizatë e Kombeve të Bashkuara që punon në bashkëpunimin monetar global, sigurimin e stabilitetit financiar dhe lehtësimin e tregtisë ndërkombëtare) po bën thirrje për koordinim global për kriptovalutat pasi paralajmëroi për rreziqet financiare dhe penale. [5] Bashkimi Evropian po debaton nëse do të rregullojë ose monitorojë kriptovalutat, megjithëse ato ende nuk kanë krijuar legjislacion specifik. Për më tepër, rregullimi i kriptomonedhës është një temë debati në disa vende individuale, të tilla si Kina, Koreja e Jugut dhe Rusia. Këto vende po ndërmarrin ose duan të ndërmarrin hapa në mënyrë që të vendosin rregulla në lidhje me kriptovalutat. Në Hollandë, Autoriteti i Shërbimeve Financiare dhe Tregjeve ka theksuar se firmat e investimeve kanë një detyrë të përgjithshme të kujdesit kur ata ofrojnë Bitcoin-futures për investitorët me pakicë në Hollandë. Kjo nënkupton që këto firma investimesh duhet të kujdesen për interesin e klientëve të tyre në një mënyrë profesionale, të ndershme dhe të ndershme. [6] Diskutimi global mbi rregullimin e kriptovalutave tregon se shumë organizata mendojnë se është e nevojshme të vendoset të paktën një lloj legjislacioni.

përfundim

Shtë e sigurt të thuhet se cryptocurrency po lulëzon. Sidoqoftë, njerëzit duket se harrojnë se tregtimi dhe përdorimi i këtyre monedhave gjithashtu mund të sjellë rreziqe të caktuara. Para se ta dini, mund të bini në fushën e Kodit Penal Hollandez kur merreni me kriptocurrency. Këto monedha shpesh shoqërohen me aktivitete kriminale, veçanërisht pastrim parash. Pajtueshmëria është pra shumë e rëndësishme për kompanitë që nuk duan të ndiqen penalisht për vepra penale. Njohuria mbi origjinën e cryptocurrency luan një rol të madh në këtë. Meqenëse cryptocurrency ka një konotacion disi negativ, vendet dhe organizatat po debatojnë nëse duhet të vendosin rregulla në lidhje me cryptocurrency. Megjithëse disa vende tashmë kanë ndërmarrë hapa drejt rregullimit, prapëseprapë mund të duhet ca kohë para se të arrihet rregullimi në të gjithë botën. Prandaj, është me rëndësi të madhe që kompanitë të jenë të kujdesshëm kur merren me cryptocurrency dhe të sigurohen që t'i kushtojnë vëmendje pajtueshmërisë.

Kontakt

Nëse keni pyetje ose komente pasi të keni lexuar këtë artikull, ju lutem mos ngurroni të kontaktoni Maxim Hodak, një avokat në Law & More përmes maxim.hodak@lawandmore.nl, ose Tom Meevis, një avokat në Law & More përmes tom.meevis@lawandmore.nl, ose telefononi në +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, kriptomonedhat Reële, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrency.

[5] Raporti Shërbimet Fintech dhe Financiare: Konsideratat Fillestare, Fondi Monetar Ndërkombëtar 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, 'Bitcoin Futures: AFM op', https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.