Të drejtat e autorit mbi fotot

Të drejtat e autorit mbi fotot

Të gjithë fotografojnë pothuajse çdo ditë. Por vështirë se dikush i kushton vëmendje faktit që një e drejtë e pronësisë intelektuale në formën e të drejtës së autorit varet nga çdo foto e marrë. Farë është e drejta e autorit? Po, për shembull, me të drejtat e autorit dhe median sociale? Në fund të fundit, në ditët e sotme numri i fotografive të marra që më pas shfaqen në Facebook, Instagram ose Google është më i madh se kurrë. Këto foto më pas janë të disponueshme në internet për një audiencë të madhe. Kush atëherë ka ende të drejtat e autorit në foto? Dhe a ju lejohet të postoni foto në mediat sociale nëse ka persona të tjerë në fotot tuaja? Këto pyetje janë përgjigjur në blogun më poshtë.

Të drejtat e autorit mbi fotot

Copyright

Ligji përcakton të drejtat e autorit si më poshtë:

"E drejta e autorit është e drejta ekskluzive e krijuesit të një vepre letrare, shkencore ose artistike, ose të pasardhësve të tij me titull, ta botojnë dhe riprodhojnë atë, duke iu nënshtruar kufizimeve të vendosura me ligj."

Në funksion të përcaktimit ligjor të së drejtës së autorit, ju, si krijuesi i fotografisë, keni dy të drejta ekskluzive. Para së gjithash, ju keni një të drejtë shfrytëzimi: të drejtën për të publikuar dhe shumuar foton. Për më tepër, ju keni të drejtë të personalitetit të së drejtës së autorit: e drejta për të kundërshtuar botimin e fotografisë pa përmendur emrin tuaj ose përcaktimin tjetër si prodhues dhe kundër çdo modifikimi, ndryshimi ose gjymtimi të fotografisë suaj. Të drejtat e autorit i bashkohen automatikisht krijuesit që nga momenti i krijimit të veprës. Nëse bëni një fotografi, automatikisht dhe legalisht do të merrni të drejtat e autorit. Pra, nuk keni pse të regjistroheni ose të aplikoni për të drejtat e autorit kudo. Sidoqoftë, e drejta e autorit nuk është e vlefshme për një kohë të pacaktuar dhe skadon shtatëdhjetë vjet pas vdekjes së krijuesit.

Të drejtat e autorit dhe media sociale

Për shkak se keni të drejtat e autorit si krijues të fotografisë, mund të vendosni ta postoni foton tuaj në mediat sociale dhe kështu ta bëni atë të arritshëm për një audiencë të gjerë. Kjo ndodh shpesh. E drejta e autorit tuaj nuk do të ndikohet nga postimi i fotografisë në Facebook ose Instagram. Megjithatë, platforma të tilla shpesh mund të përdorin fotot tuaja pa leje ose pagesë. A do të shkelen të drejtat e autorit? Jo gjithmone. Zakonisht ju jepni të drejtat e përdorimit për foton që postoni në internet përmes licencës për një platformë të tillë.

Nëse ngarkoni një fotografi në një platformë të tillë, "termat e përdorimit" shpesh zbatohen. Kushtet e përdorimit mund të përmbajnë dispozita që, me marrëveshjen tuaj, ju autorizoni platformën të botojë dhe riprodhojë foton tuaj në një mënyrë të veçantë, për një qëllim të veçantë ose në një zonë të veçantë. Nëse jeni dakord me kushte dhe kushte të tilla, platforma mund të postojë foton tuaj në internet nën emrin e vet dhe ta përdorë atë për qëllime të marketingut. Sidoqoftë, fshirja e fotografisë ose llogaria juaj në të cilën postoni fotot do të përfundojë gjithashtu të drejtën e platformës për të përdorur fotot tuaja në të ardhmen. Kjo shpesh nuk vlen për asnjë kopje të fotove tuaja të bëra më parë nga platforma dhe platforma mund të vazhdojë të përdorë këto kopje në rrethana të caktuara.

Një shkelje e të drejtave të autorit tuaj është e mundur vetëm nëse publikohet ose riprodhohet pa lejen tuaj si autor. Si rezultat, ju, si kompani ose si një individ, mund të pësoni dëme. Nëse dikush tjetër heq fotografinë tuaj nga llogaria në Facebook ose Instagram, për shembull, dhe pastaj e përdor atë pa leje ose ndonjë përmendje të burimit në faqen e internetit / llogarinë e tyre, të drejtat e autorit tuaj mund të jenë shkelur dhe ju si krijues mund të ndërmarrni veprime kundër tij . A keni ndonjë pyetje në lidhje me situatën tuaj në këtë drejtim, dëshironi të regjistroni të drejtat e autorit tuaj ose të mbroni punën tuaj kundër personave që shkelin të drejtat e autorit tuaj? Pastaj kontaktoni avokatët e Law & More.

Të drejtat e portretit

Edhe pse prodhuesi i fotografisë ka të drejtat e autorit dhe kështu dy të drejta ekskluzive, këto të drejta nuk janë absolute në rrethana të caktuara. A ka edhe njerëz të tjerë në foto? Pastaj krijuesi i fotografisë duhet të marrë parasysh të drejtat e personave të fotografuar. Personat në foto kanë të drejta portreti që kanë të bëjnë me publikimin e portretit që është bërë prej tij / saj. Portreti është kur personi në foto mund të njihet, edhe nëse fytyra nuk është e dukshme. Një qëndrim karakteristik ose një mjedis mund të jetë i mjaftueshëm.

A është bërë fotografia e marrë në emër të personit të fotografuar dhe a dëshiron që krijuesi të publikojë foton? Atëherë prodhuesit i duhet leja nga personi i fotografuar. Nëse leja mungon, fotografia mund të mos bëhet publike. A nuk ka ndonjë detyrë? Në atë rast, personi i fotografuar, në bazë të së drejtës së tij të portretit, mund të kundërshtojë publikimin e fotografisë nëse ai mund të tregojë një interes të arsyeshëm për ta bërë këtë. Shpesh, interesi i arsyeshëm përfshin intimitetin ose argumentet tregtare.

Dëshironi më shumë informacion mbi të drejtat e autorit, të drejtat e portreteve ose shërbimet tona? Pastaj kontaktoni avokatët e Law & More. Juristët tanë janë ekspertë në fushën e ligjit të pronësisë intelektuale dhe janë të lumtur t'ju ndihmojmë.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.