Kontaktoni me fëmijën tuaj gjatë imazhit të krizës Corona

Kontaktoni me fëmijën tuaj gjatë krizës Corona

Tani që koronavirusi gjithashtu ka shpërthyer në Hollandë, shqetësimet e shumë prindërve janë në rritje. Si prind, tani mund të hasni në disa pyetje. A lejohet akoma fëmija juaj të shkojë në ish-in tuaj? Mund ta mbani fëmijën tuaj në shtëpi edhe nëse ai ose ajo duhet të jetë me nënën ose babin këtë fundjavë? A mund të kërkoni të shihni fëmijët tuaj nëse ish-partneri juaj dëshiron t'i mbajë ata në shtëpi tani për shkak të krizës së kurorës? Kjo është sigurisht një situatë shumë e veçantë për të gjithë që nuk kemi përjetuar më parë, kështu që kjo shtron pyetje për të gjithë ne pa përgjigje të qarta.

Parimi i ligjit tonë është që një fëmijë dhe një prind kanë të drejtë të lidhen me njëri-tjetrin. Prandaj, prindërit shpesh janë të detyruar të arrijnë një marrëveshje kontakti të rënë dakord. Sidoqoftë, tani po jetojmë në kohë të jashtëzakonshme. Ne nuk kemi provuar diçka të tillë më parë, si rezultat i së cilës nuk ka përgjigje pa dyshim për pyetjet e mësipërme. Në rrethanat aktuale është e rëndësishme të vlerësoni se çfarë është më e mira për fëmijët tuaj bazuar në arsyeshmërinë dhe drejtësinë për secilën situatë specifike.

Happensfarë ndodh kur njoftohet një bllokim i plotë në Hollandë? A vlen akoma marrëveshja e dakorduar e kontaktit?

Në këtë moment përgjigja e kësaj pyetje nuk është ende e qartë. Kur marrim Spanjën si shembull, shohim se atje (pavarësisht bllokimit) lejohet që prindërit të vazhdojnë të zbatojnë marrëveshjen e kontaktit. Kështu që lejohet në mënyrë eksplicite për prindërit në Spanjë, për shembull, të marrin fëmijët ose t'i çojnë tek prindi tjetër. Në Hollandë aktualisht nuk ka rregulla specifike në lidhje me marrëveshjet e kontaktit gjatë koronavirusit.

A është koronavirusi një arsye e vlefshme për të mos lejuar që fëmija juaj të shkojë te prindi tjetër?

Sipas udhëzimeve të RIVM, të gjithë duhet të qëndrojnë në shtëpi sa më shumë që të jetë e mundur, të shmangin kontaktet sociale dhe të mbajnë një distancë prej një e gjysmë metër nga të tjerët. Conceshtë e imagjinueshme që ju nuk dëshironi ta lini fëmijën tuaj të shkojë te prindi tjetër sepse ai ose ajo ka qenë, për shembull, në një zonë me rrezik të lartë ose ka një profesion në sektorin e kujdesit shëndetësor i cili rrit rrezikun që ai ose ajo të bëhen të infektuar me koronë.

Sidoqoftë, nuk lejohet përdorimi i koronavirusit si një 'justifikim' për të penguar kontaktin midis fëmijëve tuaj dhe prindit tjetër. Edhe në këtë situatë të jashtëzakonshme, ju jeni të detyruar të inkurajoni kontaktin midis fëmijëve tuaj dhe prindit tjetër sa më shumë që të jetë e mundur. Sidoqoftë, është e rëndësishme që ta mbani njëri-tjetrin të informuar nëse, për shembull, fëmijët tuaj tregojnë simptoma sëmundjeje. Nëse nuk është e mundur që ju të kapni dhe sillni fëmijët gjatë kësaj periudhe të veçantë, mund të pajtoheni përkohësisht për mënyra alternative për ta lënë kontaktin të zhvillohet sa më shumë që të jetë e mundur. Për shembull, mund të mendoni për një kontakt të gjerë përmes Skype ose Facetime.

Farë mund të bëni nëse prindi tjetër refuzon kontaktin tuaj me fëmijën tuaj?

Në këtë periudhë të jashtëzakonshme, është e vështirë të zbatohet marrëveshja e kontaktit, për sa kohë që masat e RIVM janë në fuqi. Kjo është arsyeja pse është e mençur të konsultoheni me prindin tjetër dhe të përcaktoni së bashku se çfarë është më e mira për shëndetin e fëmijëve tuaj, por edhe për shëndetin tuaj. Nëse konsultimi i ndërsjellë nuk ju ndihmon, gjithashtu mund të telefononi në ndihmën e një avokati. Normalisht, në një rast të tillë mund të fillohet një procedurë ndërlidhëse me qëllim të zbatimit të kontaktit përmes një avokati. Sidoqoftë, pyetja është nëse mund të filloni një procedurë për këtë në rrethanat aktuale. Gjatë kësaj periudhe të jashtëzakonshme gjykatat janë mbyllur dhe trajtohen vetëm çështjet urgjente. Sapo të hiqen masat në lidhje me koronavirusin dhe prindi tjetër vazhdon të irritojë kontaktin, mund të telefononi një avokat për të zbatuar kontaktin. Avokatët e Law & More mund t'ju ndihmojnë në këtë proces! Gjatë masave koronavirus mund të kontaktoni edhe avokatët e Law & More për një konsultë me ish-partnerin tuaj. Avokatët tanë mund të sigurojnë që ju të arrini një zgjidhje miqësore së bashku me ish-partnerin tuaj.

A keni një pyetje në lidhje me marrëveshjet e kontaktit me fëmijën tuaj ose dëshironi të bëni një bisedë me ish-partnerin tuaj nën mbikëqyrjen e një avokati për të arritur një zgjidhje miqësore? Mos ngurroni të kontaktoni Law & More.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.