Alimentacioni, kur ta heqësh qafe?

Alimentacioni, kur ta heqësh qafe?

Nëse martesa përfundimisht nuk funksionon, ju dhe partneri juaj mund të vendosni të divorcoheni. Kjo shpesh rezulton në një detyrim alimentimi për ju ose ish-partnerin tuaj, në varësi të të ardhurave tuaja. Detyrimi i alimentacionit mund të konsistojë në mbështetjen e fëmijëve ose mbështetjen e partnerit. Por për sa kohë duhet të paguani për të? Dhe a mund ta heqësh qafe atë?

Kohëzgjatja e mbështetjes së fëmijëve

Mund të jemi të shkurtër për mirëmbajtjen e fëmijëve. Kjo për shkak se kohëzgjatja e mbështetjes së fëmijëve është e përcaktuar me ligj dhe nuk mund të shmanget. Sipas ligjit, mbështetja e fëmijëve duhet të vazhdojë të paguhet derisa fëmija të mbush moshën 21 vjeç. Ndonjëherë, detyrimi për të paguar mbështetjen e fëmijëve mund të përfundojë në moshën 18 vjeç. Kjo varet nga pavarësia ekonomike e fëmijës suaj. Nëse fëmija juaj është mbi 18 vjeç, ka të ardhura në nivel social dhe nuk studion më, ai konsiderohet i aftë të kujdeset financiarisht për veten. Për ju, kjo do të thotë që edhe pse fëmija juaj nuk është ende 21 vjeç, detyrimi për mbështetjen e fëmijës suaj skadon.

Kohëzgjatja e mbështetjes bashkëshortore 

Gjithashtu, për ushqimin e partnerit, ligji përmban një afat pas të cilit skadon detyrimi për ushqim. Ndryshe nga mbështetja e fëmijëve, ish-partnerët mund të devijojnë nga kjo duke bërë marrëveshje të tjera. Megjithatë, a nuk keni rënë dakord ju dhe ish-partneri juaj për kohëzgjatjen e alimentacionit të partnerit? Pastaj zbatohet afati ligjor. Gjatë përcaktimit të këtij afati, momenti kur divorcoheni është thelbësor. Këtu, bëhet një dallim midis divorceve para 1 korrikut 1994, divorceve midis 1 korrikut 1994 dhe 1 janarit 2020 dhe divorceve pas 1 janarit 2020.

I divorcuar pas 1 janarit 2020

Nëse jeni divorcuar pas datës 1 janar 2020, detyrimi për ushqim do të zbatohet në parim për gjysmën e kohës së martesës, me maksimum 5 vjet. Megjithatë, ekzistojnë tre përjashtime nga ky rregull. Përjashtimi i parë vlen nëse ju dhe ish-partneri juaj keni fëmijë së bashku. Në të vërtetë, në atë rast, mbështetja bashkëshortore ndalon vetëm kur fëmija më i vogël mbush moshën 12 vjeç. Së dyti, në rastin e një martese që ka zgjatur më shumë se 15 vjet, ku marrësi i alimentacionit ka të drejtë për AOW brenda dhjetë vjetësh, Alimentimi i partnerit vazhdon derisa të fillojë AOW. Më në fund, alimentacioni i partnerit përfundon pas dhjetë vjetësh në rastet kur paguesi i alimentacionit ka lindur më ose para 1 janarit 1970, martesa zgjati më shumë se 15 vjet dhe paguesi i alimentacionit do të marrë AOW vetëm në më shumë se dhjetë vjet.

I divorcuar midis 1 korrikut 1994 dhe 1 janarit 2020

Ushqimi i partnerit për të divorcuarit midis 1 korrikut 1994 dhe 1 janarit 2020 zgjat deri në 12 vjet, përveç nëse nuk keni fëmijë dhe martesa zgjati më pak se pesë vjet. Në ato raste, mbështetja bashkëshortore zgjat për aq kohë sa zgjat martesa.

I divorcuar para 1 korrikut 1994

Së fundi, nuk ka një afat ligjor për ish-partnerët që janë divorcuar përpara 1 korrikut 1994. Nëse ju dhe ish-partneri juaj nuk keni rënë dakord për asgjë, mbajtja e partnerit do të vazhdojë për gjithë jetën.

Opsione të tjera për përfundimin e mbështetjes bashkëshortore 

Në rastin e ushqimit bashkëshortor, ka disa situata të tjera ku mbaron detyrimi për ushqim. Këto përfshijnë kur:

  • Ju dhe ish-partneri juaj bini dakord së bashku që detyrimi i alimentacionit të ndalojë;
  • Ju ose ish-partneri juaj vdes;
  • Marrësi i ushqimit martohet me një person tjetër, bashkëjeton ose hyn në një partneritet civil;
  • Paguesi i alimentacionit nuk mund të paguajë më alimentacionin; ose
  • Marrësi i mirëmbajtjes ka të ardhura të mjaftueshme të pavarura.

Ekziston edhe mundësia e ndryshimit të ndërsjellë të masës së mbështetjes bashkëshortore. A nuk është dakord ish-partneri juaj me një modifikim? Atëherë mund ta kërkoni këtë edhe nga gjykata. Për ta bërë këtë, duhet të keni një arsye të mirë, për shembull, për shkak të një ndryshimi në të ardhurat.

A dëshiron ish-partneri juaj të modifikojë ose të përfundojë alimentacionin dhe ju nuk jeni dakord? Apo jeni ju paguesi i alimentacionit dhe dëshironi të eliminoni detyrimin tuaj për alimentacion? Nëse po, kontaktoni një nga avokatët tanë. Avokatët tanë për divorc janë në shërbimin tuaj me këshilla personale dhe do të jenë të lumtur t'ju ndihmojnë me çdo hap ligjor.

Cilësimet e privatësisë
Ne përdorim cookies për të rritur përvojën tuaj gjatë përdorimit të faqes sonë të internetit. Nëse jeni duke përdorur Shërbimet tona përmes një shfletuesi, ju mund të kufizoni, bllokoni ose hiqni cookies përmes cilësimeve të shfletuesit tuaj të internetit. Ne gjithashtu përdorim përmbajtje dhe skenare nga palë të treta që mund të përdorin teknologji gjurmimi. Më poshtë mund të siguroni pëlqimin tuaj për të lejuar vendosjen e palëve të treta. Për informacion të plotë në lidhje me cookies që ne përdorim, të dhënat që mbledhim dhe si i përpunojmë, ju lutemi kontrolloni tonë Politika e Privatësisë
Law & More B.V.